Maskrosbarn

Med uppseendeväckande tips, uppmanade vi barn att berätta om sina vuxna ansvar. Genom praktiska råd för situationer som barn aldrig borde finna sig i, förflyttade vi perspektivet på hur maskrosbarn kan definieras.
MASKROSBARN X BERGHS
Maskrosbarn jobbar för att barn mellan 13-19 år ska få chans att berätta om sina svåra hemförhållanden. Med deras olika stödprogram och opinionsdrivande arbeten har Maskrosbarn både direkt och indirekt kunnat hjälpt tiotusentals barn i hem präglade av våld, missbruk eller psykisk ohälsa.
På uppdrag av Maskrosbarn blev vi ombedda att ta fram en kommunikationsinsats för att hjälpa fler utsatta barn att hitta till deras chatt, ett forum där barn från hela Sverige anonymt kan ta kontakt med volontärer för att prata om sina upplevelser.
Barn som växer upp i hem färgade av våld, missbruk eller psykisk ohälsa normaliserar ofta sin situation. Dels för att de inte känner till något annat, dels för att skydda sig själva och sin familj. Normaliseringen är en försvarsmekanism som leder till att många i målgruppen inte själva ser sig själva som maskrosbarn, men som dessutom gör att de offrar en stor del av sin barndom för att axla de ansvar som deras föräldrar inte klarar av.
För att underlätta för dessa barn, och för att uppmärksamma att alla har rätt till sin barndom, tog vi fram en guide som inte borde finnas.
Vuxenguiden för barn.
Med uppseendeväckande tips, uppmanade vi barn att berätta om sina vuxna ansvar. Genom praktiska råd för situationer som barn aldrig borde finna sig i, förflyttade vi perspektivet på hur maskrosbarn kan definieras. Istället för att fokusera på föräldrarnas eventuella mående eller svårigheter riktar vi blicken mot de utsatta barnens vardag, – och deras förmåga att klara av den.
Med en guide som inte borde finnas gav vi utsatta barn ett nytt perspektiv, på sig själva, sin situation – och vad det innebär att söka hjälp.
För att alla ska ha rätt till sin barndom.
Handledare:
Maria Lashari
Kund:
Maskrosbarn